Rynek energii i gazu a rodzaj kuchenki

Niezależnie od tego czy ktoś jest mistrzem w kuchni i uwielbia gotować czy też jego umiejętności kulinarne pozostawiają wiele do życzenia, kuchenka jest wręcz niezbędnym elementem wyposażenia każdego domu czy mieszkania. Obecnie można liczyć na spore pole do popisu zarówno jeśli chodzi o rodzaj kuchenki, jak i jej model. Najpopularniejsze są kuchenki gazowe, elektryczne i indukcyjne. Przy tak szerokim wachlarzu wyboru pojawia się pytanie, na którą kuchenkę się zdecydować? Najlepiej jest zacząć od przeanalizowania wad i zalet wszystkich trzech opcji do wyboru.

Rynek energii i gazu a rodzaj kuchenki

W przypadku nowych mieszkań coraz rzadziej spotyka się kuchenki gazowe, które wypierane są przez modele elektryczne i płyty indukcyjne. Stawia się bowiem na rozwiązania bezpieczniejsze, nowoczesne i wielofunkcyjne. Jeśli jednak nie kupuje się mieszkania z rynku pierwotnego, to można samodzielnie zdecydować o tym, w jaki rodzaj kuchenki ma zostać wyposażona kuchnia. Zaletą płyt gazowych jest z pewnością to, że można liczyć a niski koszt zakupu, duży wybór modeli i niskie koszty eksploatacji. Do zalet tego rozwiązania można zaliczyć także możliwość zakupu modelu kuchenki z większą liczbą palników i używania garnków każdego rodzaju oraz lepszy smak przygotowywanych potraw. Wadą płyty gazowej jest jednak niska wydajność energetyczna, utlenianie się prawie połowy gazu podczas gotowania, większe niebezpieczeństwo ze względu na palnik będący źródłem otwartego ognia oraz ryzyko wybuchu w przypadku wstąpienia usterki czy nieszczelności. Problematyczne jest także czyszczenie palników, obudowy i samego piekarnika.

Wiele dodatkowych funkcji jest do dyspozycji w przypadku kuchenki elektrycznej. Wygląda ona nowocześnie i elegancko oraz jest łatwa w czyszczeniu i można ją zablokować przed dziećmi czy też przed przypadkowym uruchomieniem. Płyta elektryczna pozwala na skrócenie czasu gotowania i zużywa stosunkowo mało energii. Trzeba jednak liczyć się z wyższymi kosztami zakupu, dłuższym nagrzewaniem się płyty, wyższymi kosztami eksploatacji i możliwością poparzenia się.

To może jednak płyta indukcyjna?

Najnowocześniejszym i najwygodniejszym, ale i najdroższym rozwiązaniem jest zakup kuchenki indukcyjnej. Można liczyć na duży wybór modeli, ciekawy design, zaawansowaną technologię, bezpieczeństwo użytkowania, bardzo krótki czas gotowania, niskie zużycie prądu, wysoką wydajność energetyczną oraz na łatwość czyszczenia. Minusem jest niestety wysoki koszt zakupu i wyższe koszty eksploatacji oraz droższe akcesoria kuchenne, gdyż używać można jedynie garnków wykonanych ze stali ferromagnetycznej, które do tanich nie należą.